14jan, 20 14 januari 2020Advies

Bij de EV Coöperatie zijn wij doorgaans enorme fans van Fastned. Ze zijn een baken geworden voor EV-rijders. Maar nu…wij waren op pad met onze oude Zoe. Die moet vaak opladen onderweg. Dat kost met 22 kW veel tijd, maar het is niet anders. Het maakt je wél afhankelijk. Fastned kwam deze week met een nieuwe app. Mooi. Meteen geïnstalleerd, al ladend bij Allego. Route naar de volgende bestemming gecheckt. Ha, bij Honswijck bij Muiden, splinternieuw, geeft de app aan dat er twee AC laadpunten zouden zijn. Dus daarheen en op de A1 afslaan naar Fastned. Echter: geen geschikte laadpaal te vinden helaas.

Langzaam rijdend kon ik vervolgens net een volgende laadmogelijkheid vinden. Stress en tijdverlies. Inmiddels blijkt dat er aan de overkant een groter station is met wel twee AC-laadpunten voor een Zoe. Ik had beter op de naam van het station moeten letten, zo zeiden enkele Twitteraars met blijkbaar een nog groter zwak voor Fastned. Maar: op de app is dat niet te zien. En het blijft bizar dat mensen die richting Amsterdam rijden bij Fastned bij Muiden hun Zoe niet kunnen laden en aan de andere kant wel. Je kunt er dus niet meer op vertrouwen dat je bij die vertrouwde gele luifel altijd je eerste generatie Zoe kunt opladen. Vreemde policy, want zo duur en lastig is het toch niet om de vele Zoe-rijders in ons land nog een paar jaar te laden laden? Daarom een duim omlaag.

Een paar dagen ervoor met een Audi e-tron naar Duitsland. Prachtige auto maar wel snel leeg. Wil je de enorme batterij met een gewone 50 kW snellader laden, dan kost dat een eeuwigheid. Gelukkig vonden we op de heen- en terugreis naast die te langzame snelladers ook een Ionity station. Goed verlicht, vier supersnelle 350 kW laders waar de Audi gulzig 150 kW opslokte. Voor zo’n auto een must onderweg. Het zal nog lang duren voordat Ionity een goed antwoord op het Superchargernetwerk van Tesla heeft, als dat al ooit lukt. Maar rol maar snel verder uit, die high capacity laders. Want ze worden steeds harder nodig.

En Fastned, check je app en denk nog eens na of je echt op deze manier Zoe-rijders wilt wegjagen!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nl_NLNederlands