Commentaar
2 februari 2020

Via www.e-drivers.com werden we gewezen op een lezenswaardig artikel op de website van Allego. Dat delen wij graag met je! Het antwoord op bovengenoemde vraag verklappen we overigens: ja!

Als je net bent gestart met elektrisch rijden of op het punt staat om de switch te maken van fossiele brandstof naar elektrisch, wil je wellicht weten hoe duurzaam e-rijden precies is. In dit artikel focussen we op de koolstofvoetafdruk.

Maar voordat we verder gaan, eerst even de terminologie. ICE staat voor ‘Internal Combustion Engine’, oftewel een auto die wordt aangedreven met fossiele brandstof. En we gaan ervan uit dat je dit weet, maar voor de zekerheid; EV staat voor ‘Electric Vehicle’.

Er wordt wel eens beweerd dat elektrisch rijden niet zo duurzaam is als we zouden hopen. Sommige critici beweren dat een benzineauto zelfs duurzamer kan zijn. Laten we eens kijken naar de koolstofvoetafdruk van ICE en EV’s.

Fabricage-emissies
Op dit moment is de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van een EV groter dan bij de productie van een benzineauto. Dit wordt vooral veroorzaakt door de productie van de batterij.

 De weg op
Maar dat is niet het hele verhaal. Vanaf het moment dat er kilometers gemaakt worden, loopt een benzineauto de achterstand in CO2-uitstoot snel in.

In Europa wordt de hogere uitstoot van productie van de gemiddelde EV binnen 2 jaar gecompenseerd door een lagere uitstoot tijdens het rijden.

En vanaf dat moment draagt elke extra kilometer bij aan een groenere toekomst.

Veel hangt af van de locale energieproductie. In Duitsland bijvoorbeeld, waar minder groene energie wordt geproduceerd, duurt het compenseren ongeveer 3 jaar. Terwijl gemiddelde EV’s in Noorwegen al na 1 jaar het break-even punt halen ten opzichte van de gemiddelde benzineauto.

Sneller groener
De belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen is: Waar komt mijn elektriciteit vandaan? Hoe duurzamer de energie is waarmee je je EV oplaadt, des te sneller win je de race om een lage CO2-voetafdruk met een benzineauto. Terwijl gemiddelde EV’s in Noorwegen al na 1 jaar het break-even punt halen ten opzichte van de gemiddelde benzineauto.

Bij Allego hebben we bewust gekozen om voor het opladen van EV’s met ons laadnetwerk uitsluitend gebruik te maken van duurzame energie. Dus als je oplaadt met Allego, maak je de wereld een beetje groener met elke kilometer die je rijdt.

Wel, als dank voor het delen laten we die laatste Allego-reclame er even instaan maar in alle eerlijkheid: Allego is daar niet helemaal uniek mee, er zijn meer leveranciers van laadpalen en stroom die echt groen handelen. Waarvan akte!

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nl_NLNederlands