25nov, 19 25 november 2019Electric cars

 

Wat een ontknoping van een maandenlange biedingstrijd! Niet Shell en PGGM, niet Rabobank maar een Japans consortium onder leiding van Mitsubishi neemt in principe voor 4,1 miljard euro het Energieconcern Eneco over. Mitsubishi krijgt 80 procent van de aandelen. De rest gaat naar het Japanse energiebedrijf Chubu, bevestigt Eneco maandag.

Eneco wordt verkocht door 44 gemeenten, die nu een hogere prijs krijgen dan verwacht. Lang circuleerde een prijs van ruim 3 miljard euro voor Eneco. De gemeenten moeten nog wel definitief instemmen met de overname. Ook moet onder anderen de minister van Economische Zaken nog akkoord gaan.”Het consortium heeft het beste bod gedaan voor de aandeelhouders en voor alle overige stakeholders van Eneco, onder wie de medewerkers, met de beste voorwaarden, waaronder prijs- en transactiezekerheid”, aldus Eneco.  Het concern blijft als zelfstandig onderdeel werken. Het merk, de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit blijven intact, aldus het bedrijf in een persbericht. De centrale ondernemingsraad zou positief over de nieuwe aandeelhouders zijn.

“Met het consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu hebben wij aandeelhouders gevonden die 100 procent achter de strategie van Eneco staan”, zegt Eneco-topman Ruud Sondag. “Onze jarenlange partner Mitsubishi Corporation wordt nu onze grootste aandeelhouder. En, net zo belangrijk: Eneco blijft intact als geïntegreerd en zelfstandig Nederlands energiebedrijf.” Volgens Takehiko Kakiuchi, CEO van Mitsubishi, sluit Eneco goed aan bij de huidige energieactiviteiten van Mitsubishi en biedt het Nederlandse bedrijf een platform om verder te groeien in de Europese markt. Mitsubishi zegt in Europa koploper te willen zijn in de energietransitie.

Grote spelers
Zowel Mitsubishi als Eneco is al een grote speler in de ontwikkeling en productie van hernieuwbare energie. De concerns werken al langer samen voor een Nederlands windpark op zee. Met de overname door Mitsubishi komt een deel van de offshore windactiviteiten van het Japanse concern bij Eneco terecht. Mitsubishi leent Eneco ook een bedrag van 1 miljard euro, dat het bedrijf naar eigen inzicht kan gebruiken om investeringen te financieren. Eneco zegt te verwachten dat de financiële slagkracht van de nieuwe aandeelhouders een positief effect op de kredietwaardigheid zal hebben.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nl_NLNederlands