23jan, 20 23 januari 2020Electric cars

Het digitale Trends in Autoleasing kwam met een bericht dat interessant is om te delen.

Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk zijn het beste voorbereid op de opmars van elektrische voertuigen. Dat blijkt uit LeasePlans nieuwe EV Readiness Index. Het onderzoek is gepubliceerd op de vooravond van het jaarlijkse World Economic Forum. De EV Readiness Index 2020 onderzoekt hoe goed Europa is voorbereid op de EV-revolutie. Er zijn 22 landen opgenomen in de Index. Per land is gekeken naar vier criteria: het aantal nieuwe elektrische auto’s, de beschikbaarheid van laadpalen, steun vanuit de overheid en LeasePlans eigen ervaring met elektrische voertuigen in ieder land.

Bijna alle 22 landen laten een verbetering zien in ‘EV-readiness’. Hoewel de opmars van elektrische voertuigen varieert van land tot land, worden EV’s Europa breed steeds meer omarmd. LeasePlan concludeert dan ook dat overheden in 2019 meer gedaan hebben om elektrisch vervoer in het zadel te helpen. Gemiddeld betalen Europese EV-eigenaren 40% minder belasting dan bestuurders van brandstofauto’s. Vier landen (Oostenrijk, Griekenland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk) stellen EV-eigenaren volledig vrij van belasting. In Roemenië en Slowakije betalen elektrische rijders meer dan eigenaren van brandstofauto’s.

Ook steeg het aantal laadpalen in Europa met 73 procent. In de ondervraagde landen samen zijn dat meer dan 4.000 snelle laadpunten. In Nederland zijn er nu 50.000 laadpalen. In lijn met het klimaatakkoord is de ambitie dat dit in 2030 1,8 miljoen laadpalen zijn.

Wat betreft aantallen ev’s: van alle nieuw geregistreerde auto’s in Europa is 5,7% elektrisch. Het aantal geregistreerde elektrische voertuigen nam in 2019 gemiddeld toe met 60%. De landen met de grootste toename zijn Luxemburg (+154%), Ierland (+127%) en Nederland (+120%).

Download hier LeasePlans EV readiness Index 2020

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nl_NLNederlands