24apr, 20 24 april 2020Electric cars

Gisteren maakte energietransporteur Tennet een nieuw systeem bekend waarmee je met een elektrische auto geld kunt verdienen door de auto aan het stroomnet te koppelen en geregeld energie vanuit de auto aan het net terug te leveren. Dat heet Vehicle to Grid en het was tot dusver alleen realiseerbaar met enkele auto’s, met name de Nissan Leaf en Mitsubishi Outlander.

Volgens Tennet kan met hun Equigy-systeem straks elke elektrische auto batterij-energie aan het stroomnet gaan leveren. Dat wil zeggen, ze hebben nog geen voorbehouden gemaakt. In het artikel van gisteren op deze pagina lees je er meer over.

Maar in alle realiteit: we hadden al een tijd een Nederlands bedrijf dat het mogelijk maakt om slim te laden, Jedlix (www.jedlix.com), waarbij je alleen laadt op de momenten dat de energie goedkoper is. Het werkt anders dan Equigy, maar je bespaart er ook mee. Het is nu nog alleen geschikt voor Tesla, de Renault Zoe en de Jaguar i-Pace, maar er worden meer merken verwacht die van Jedlix gebruik kunnen maken.

Wij werden er op gewezen door de collega’s van www.mountox.com die met name op de bespaarmogelijkheden met een Tesla wezen; je zou er volgens hen tot € 250,- per jaar op stroom mee kunnen besparen. Dan laadt je zoveel mogelijk tijdens daluren.

Dat is even een ‘mindset’, want als je de auto met een vrijwel lege batterij aan de kabel hangt en hij wordt pas opgeladen tijdens die daluren, kun je niet spontaan besluiten nog even naar oma of naar vrienden te rijden. Maar daar wen je snel aan, en er staan serieuze besparingen tegenover. Het werkt overigens ook als je op straat je auto laadt. Je hebt er alleen de Jedlix app voor nodig, die je via www.jedlix.com gratis kunt downloaden. Slim? Zeker. Jedlix is al een tijd bezig en ze verdienen succes; hopelijk gaat dat nu komen. Check de website van beide bedrijven en laat je inspireren!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nl_NLNederlands