19okt, 20 19 oktober 2020Electric cars

Een elektrische auto is beter voor het milieu dan een auto met een verbrandingsmotor. Dat is inmiddels wel bekend. Maar niet alle manieren van elektrisch rijden zijn even groen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je echt volledig groen rijdt met een elektrische auto? En is het eigenlijk wel mogelijk om volledig groen te laden, of kunnen we dat voorlopig nog vergeten? Richard de Jong zet voor de EV Coöperatie wat zaken op een rij.

Grijs laden versus groen laden
Stroom die niet duurzaam wordt opgewekt, dus niet via zonne- of windenergie, wordt grijze stroom genoemd. We mogen niet zomaar een met grijze stroom opgeladen elektrische auto in het verdomhoekje plaatsen. Grijs laden is lang zo erg niet als wel eens beweerd wordt op ‘groene websites’ en ook zo’n auto op grijze stroom is per kilometer aanzienlijk beter voor het milieu dan de gemiddelde auto op diesel of benzine. Maarrr…. wij willen naar een uitstootvrije mobiliteit toe (denk aan de 95-gram maatregel). De CO2-uitstoot moet sterk gereduceerd worden om de Europese doelstellingen te behalen. Daarom is het extra goed om te kijken naar groene stroom voor de elektrische auto. Bij het opwekken van groene stroom komt namelijk géén CO2 vrij en worden uitsluitend hernieuwbare energiebronnen gebruikt. Die zijn onuitputtelijk, wat altijd een goede basis is als we alle auto’s op stroom willen laten rijden.

Hoe kun je groen laden?
Groen laden is dus de beste optie. Maar echt makkelijk wordt het ons nog niet gemaakt. Bij de meeste publieke laadpalen staat de herkomst van de stroom namelijk niet aangegeven. Je weet dus nooit of je groen of grijs laadt. En zelfs wanneer er een groene-stroomindicatie aangegeven is, zegt dat niet zoveel. Er is nog altijd sprake van gesjoemel met energiecertificaten (de zogeheten sjoemelstroom) waardoor lang niet alle groene stroom even groen is. Er wordt overigens wel hard gewerkt aan groene (en tegelijkertijd slimme) laadpalen. De overheid heeft 5 miljoen euro uitgetrokken om dit mogelijk te maken. Op termijn wordt het aanzienlijk makkelijker om groen te laden als je elektrisch rijdt en gebruik moet maken van een publieke laadpaal.

En tot die tijd?
Tot er een landelijk netwerk met groene en slimme laadpalen is, is het een kwestie van zoeken. Er zijn verschillende bedrijven (zoals Vandebron) die op dit moment al volledig groene laadpalen aanbieden; de kans bestaat echter dat dit niet bij jou in de buurt mogelijk is. In dat geval is het tijd om te zoeken naar een alternatief. Thuisladen bijvoorbeeld, of laden op het werk. Op die plekken kun je namelijk wél achterhalen waar de energie vandaan komt. Heb je een energieleverancier die echt groene stroom levert, dan weet je zeker dat je de elektrische auto volledig groen laadt en geen enkele CO2-uitstoot per kilometer hebt.
Een andere optie is zelf stroom opwekken. De meest voor de hand liggende optie is het (laten) plaatsen van zonnepanelen op het dak van je woning, garage of bedrijfspand. Dit is prijzig. Subsidies worden op dit moment niet verstrekt, wel heeft de overheid verschillende andere manieren opgezet om dit betaalbaar te maken: bijvoorbeeld door middel van een energielening.

Wordt het niet ontzettend lastig wanneer we allemaal groen gaan laden?
Stel je voor dat we allemaal tegelijkertijd overstappen en groen gaan laden! Dan hebben we een probleem. De piekmomenten in het aanbod van groene stroom vallen namelijk niet samen met de piekmomenten in de vraag. Als iedereen om vijf uur thuiskomt uit het werk en de stekker in de auto drukt, dan is de kans klein dat het energienetwerk genoeg groene stroom kan leveren. Maar daar is al aan gedacht. Er wordt op dit moment getest met het inzetten van waterstof om groene stroom op te slaan. Een ander alternatief dat veel aandacht verdient de laatste tijd, is het bidirectioneel laden. Hierbij is de elektrische auto de belangrijkste noemer. De groene energie wordt namelijk opgeslagen in de accu’s van de auto. Op het moment dat je de wasmachine aanzet of water kookt, levert de elektrische auto stroom aan het netwerk. En als er geen of weinig vraag naar energie is, laadt de accu van de auto weer bij.

Kun je de elektrische auto volledig groen laden?
Je auto volledig groen laden kan op dit moment nog een uitdaging zijn als je geen volledig groene laadpalen in de buurt hebt en je werkgever nog geen groene laadpalen heeft staan. Zelf groen laden bij huis is dan je beste optie. De komende maanden wordt dat aanzienlijk makkelijker, want de overheid werkt aan een netwerk van groene laadpalen. Daarnaast zorgen opslag van groene energie door middel van waterstof en bidirectioneel laden ervoor dat de mogelijkheden in een stroomversnelling kunnen belanden zodra de techniek op grote schaal ingezet kan worden.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nl_NLNederlands