07jul, 20 7 juli 2020Electric cars

Bij elektrisch rijden gaat het bepaald niet alleen om personenauto’s; er is misschien nog wel meer milieuwinst te behalen met elektrisch aangedreven bestel- en vrachtwagens. Picnic is een van de trendsetters en dit bericht lazen wij op ‘Nederland elektrisch’:

Onlinesupermarkt Picnic heeft een mijlpaal bereikt: de duizendste elektrische bestelwagen van het bedrijf is de weg op. Dit maakt de onlinesupermarkt naar eigen zeggen koploper op het gebied van duurzame stadslogistiek. De wagentjes reden tot nu toe ruim 12 miljoen elektrische kilometers, waarmee 1,7 miljoen kilo CO2 is bespaard.

De wagentjes van het Franse merk Goupil zijn speciaal voor Picnic ontworpen en gingen in 2015 voor het eerst de weg op. In de regio Rijnmond rijden er op dit moment de meeste, in totaal 120. Tijdens de korte stoptijden worden de kratten met boodschappen snel via de zijkant uitgeladen. Het hele proces is gedigitaliseerd, belading en routeplanning zijn optimaal gecoördineerd.

De afgelopen jaren heeft Picnic diverse verbeteringen doorgevoerd. De voertuigen zijn iets ruimer geworden, waardoor er nu 4 lagen kratten in passen. Door de extra laag kunnen er in totaal 24 kratten met boodschappen mee. Ook de stabiliteit van de wagens is verbeterd.

De voertuigen zijn via internet verbonden met het zelfontwikkelde Driving Coach-systeem. Dit systeem registreert en analyseert continu. De verzamelde data geven informatie over de meest efficiënte route, rijgedrag en gevaarlijke verkeerssituaties. Het systeem waarschuwt de runners – de chauffeurs – vooraf voor gevaarlijke bochten of drukte.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nl_NLNederlands