Wij waren destijds erg gecharmeerd van de nieuwe elektrische Fiat 500E. Zie elders op deze pagina’s. Niet helemaal verbazend, want onze eerste EV was een uit de USA geïmporteerde Fiat 500 electric. De veel serieuzere nieuwe 500 E veroverde in april de eerste plaats op de Europese bestsellerlijst van elektrische auto’s. Met 5.524 nieuwe registraties eindigde hij voor de Peugeot E-208 waarvan 3.370 exemplaren een nieuwe eigenaar kregen. De Skoda Enyaq eindigde op de derde plaats, aldus data-onderzoeksbureau Jato.

De eerste Duitse auto vinden we op plek zes, namelijk de Volkswagen ID.4 met 2.982 nieuwe registraties. Vorige maand stond de Tesla Model 3 nog op nummer één, met 23.013 nieuwe registraties. De Tesla Model Y eindigde daar twee plaatsen achter met 18.968 verkochte exemplaren. Waarom dat nu niet het geval is? Ongetwijfeld omdat er eerst weer wat schepen met Tesla’s moeten afmeren!

Auto’s met een stekker (EV’s en PHEV’s) waren in de nieuwverkopen goed voor een marktaandeel van 19 procent. Auto’s op benzine hebben een aandeel van 59 procent en diesels van 19 procent. Over het hele jaar genomen is Volkswagen koploper met een marktaandeel van 18.2 procent in de markt voor elektrische auto’s. De totale automarkt in Europa daalde vorige maand met 20 procent naar 821.000 verkochte auto’s als gevolg van tekorten aan grondstoffen, chips en kabelbomen. Overigens is Toyota vastbesloten en goed op koers om wereldwijd meer auto’s te bouwen en verkopen dan Volkswagen. De kans is groot dat dit gaat lukken.

nl_NLNederlands